Door Michael Tesselaar | Update: 26 februari 2021 | Moederdag | Moederdag knutselen | 4 min. leestijd

Samen iets moois knutselen voor Moederdag? In dit artikel geef ik twee tips en leg ik stap voor stap uit hoe je zelf of samen met jouw kinderen of broertjes/zusjes een leuk Moederdag cadeau kan knutselen. Want op zondag 9 mei is het namelijk alweer Moederdag 2021!

Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt wat je precies cadeau geeft, maar dat het vooral gaat om hoe je iets geeft! We geven cadeaus omdat we moeders graag willen laten weten dat ze veel voor ons betekenen. Wij denken dat een goed Moederdag cadeau bestaat uit iets waar je tijd en aandacht aan hebt besteed. Het gaat niet om het afkopen van een verplichting 😉. Vandaar dat we jullie graag willen helpen om samen iets moois te knutselen voor hun lieve moeder.

Ons idee is dat je daarom zelf geen cadeau gaat knutselen, maar juist de verpakking! Ons eerste cadeau idee is vooral voor peuters en kleuters:

Moederdag sokken verpakking

Het idee is simpel; jullie gaan samen een verpakking in elkaar knutselen voor leuke Moederdag sokken en jullie gaan deze verpakking ook nog eens verven, in geheel dezelfde stijl/patroon als de sokken!

Waarom Moederdag sokken?

 1. Dit cadeau wordt bijna dagelijks gedragen
 2. Vriendinnen van mama kunnen zo zien hoe gek haar kids op haar zijn
 3. Dit cadeau zorgt ervoor dat je niet meteen blut bent 😜
 4. De prints op de sokken zijn makkelijk na te verven/tekenen en lekker kleurrijk bij onze nieuwe set!

Benodigdheden om te beginnen:

 • Stevig A4 papier, liefst 150+ grams (kleur maakt niet uit bij verven)
 • Verf (rood, lichtblauw, geel roze, zwart en wit)
 • Schaar
 • Lijm
 • Plakband
 • Sierlint
 • Moederdag sokken

Volg de volgende stappen zodat je precies weet wat je moet doen:

Knipvorm van een doosje

Stap 1 – Werktekening Printen
Je print de volgende afbeelding op (stevig) A4 formaat papier uit. Of als je wilt, kun je de afbeelding na-tekenen met potlood.

Stap 2 – Knippen
Na het printen zorg je dat er op de stippellijnen geknipt wordt zodat alleen de mal voor de verpakking overblijft.

Stap 3 – Lijmen
Gebruik lijm om de delen aan elkaar te plakken.

Stap 4 – Tekenen (optioneel)
Teken met potlood hoe je graag zou willen dat de verf er ongeveer uit komt te zien.

Stap 5 – Verven / tekenen
Nu komt de leukste stap; de kinderen moeten nu het patroon van de sokken namaken! Maak een hart en zet daarin de tekst “mama” zo groot mogelijk!

Stap 6 – Drogen
Laat de verf een paar uur drogen, voordat je de sokken in de verpakking plaatst.

Stap 7 – Strik/sierlint om de verpakking
Knip een lint en strik deze net als veters van je schoenen, zodat er een mooie lus omheen komt.

Het hartjes theezakje

Het tweede idee is misschien nog wel creatiever; het maken van je eigen hartjes theezakjes! Het is nog makkelijker dan het lijkt, maar de kids zullen nooit meer anders willen!

Waarom een hartjes theezakje?

 1. Dit cadeau is heel eenvoudig om te maken
 2. Jouw mama kan dit cadeau vaak gebruiken
 3. Het is perfect om het ontbijt op bed een beetje aan te kleden
 4. En het is vooral heel leuk om te doen!

Benodigdheden om te beginnen:

 • Theezakjes papier
 • Stevig rood papier (± 150 gram)
 • Schaar
 • Dun touw
 • Naald
 • De favoriete thee van jouw moeder
 • Eventueel een stift voor lieve berichtjes op de theezakjes 😊

Theezakje in de vorm van een hartje

De volgende stappen zorgen ervoor dat je het ontbijt op bed nét even iets specialer maakt:

Stap 1 – Inkopen doen
Koop theezakjes papier bij een theewinkel en stevig rood papier bij een boekhandel (zoals Stumpel) of Action/Bruna.

Stap 2 – Knippen
Knip zowel het theezakje als het rode papier in een hartjes-vorm.

Stap 3 – Naald en draad
Knip een touwtje af van 50cm en maak dit vast aan de naald. Tip: maak het uiteinde van het draad nat om het door de naald heen te krijgen!

Stap 4 – Theeblaadjes vullen
Maak een ander bestaand theezakje open en pak die vulling om dit op het nieuwe theeblaadje te leggen of pak losse thee kruiden als je die al hebt. Kies hierbij altijd voor haar favoriete theesmaak.

Stap 5 – Begin met naaien
Begin met het dichtnaaien van het theezakje. Zorg ervoor dat  je zo kort mogelijk op elkaar de gaatjes achter elkaar rijgt. Zo worden jouw theezakjes lekker stevig vastgemaakt! 😍

Stap 6 – Rood hartje
Als laatste houd je ongeveer 7 cm over en knip je het draad daar af. Aan het einde van het touwtje maak je de naald weer vast en haal je deze door het rode hartjes papier heen en maak er een knoopje in.

Een leuke tip!
Heb je wel eens de kaartjes aan de theezakjes van Pickwick gezien? Zij stellen altijd een leuke vraag om over na te denken. Dit is ook leuk om op jouw hartjes te doen! Misschien op elk hartje een lief complimentje voor je moeder of een leuke vraag aan haar. Jouw moeder zal bij ieder kopje thee stralen van geluk!

Jouw geknutselde Moederdag cadeaus geven

Knutselen voor Moederdag is leuk, persoonlijk en vooral gezellig om met jouw kinderen of broertjes/zusjes samen te doen. Voor beide knutselwerken geldt dat de laatste stap de leukste is; het geven! Dit moet uiteraard op zondagochtend met een ontbijtje op bed. Maak dit ontbijt samen met de kinderen en laat ze vooral zoveel mogelijk helpen bij het smeren van de broodjes of het persen van de sinaasappelsap. Hoe meer ze mogen doen hoe leuker! Probeer uiteindelijk de spanning zo lang mogelijk op te bouwen voordat ze hun Moederdag sokken, hun verpakking en de hartjes theezakjes cadeau mogen geven! Als het moment daar is kunnen ze niet wachten op de reactie van hun moeder en zullen ze elke dag dat mama de sokken draagt of een theetje drinkt trots en blij zijn! Net als hun moeder 🥰.

 

Wil je meer tips voor Moederdag, zoals hoe je het perfecte Moederdag gedicht schrijft, kijk dan bij onze andere blogs! Check ook even onze Moederdag cadeaus voor iets écht origineels waar jij een eigen verpakking bij kan maken!

Heb jij nog leuke suggesties of tips voor het knutselen voor Moederdag of ken je wel iemand die wat hulp kan gebruiken bij het knutselen, laat het ons weten of deel dit artikel! ❤️