Door Gijs Veenstra | Update: 26 februari 2021 | Moederdag | Moederdag gedicht | 6 min. leestijd

Moederdag gedicht schrijven

Er is niets mooiers dan jouw mama een glimlach te bezorgen op Moederdag en wat is nou persoonlijker dan een zelfgeschreven Moederdag gedicht? Niet veel. Want met een Moederdag gedicht kun jij jouw hart laten spreken en waardering laten blijken voor alles wat jouw moeder voor jou doet! Maar hoe schrijf je nou een echte originele Moederdag rijm? Mijn naam is Gijs en ik ga jou helpen een fantastisch gedicht in elkaar te knutselen voor Moederdag!

Nu ben ik geen expert op het gebied van gedichten, maar wel degelijk een ervaringsdeskundige! Net als het geven van cadeaus is een gedicht een manier van verassen. Ik betrapte mijzelf erop dat ik vaak ieder jaar weer met een leuke rijm aankwam, maar dat het nooit echt vernieuwend was. Mijn Moederdag rijmpjes waren veelal een simpele opsomming van lieve woorden en nogal van-de-hak-op-de-tak geschreven. Natuurlijk vond mijn moeder dit nog steeds hartstikke lief, maar erg verrassend was het niet. Tót ik er afgelopen jaar echt voor ging zitten en er echt iets goeds van wilde maken. Toen mijn moeder dit las zag ik haar glunderen, lachen en geëmotioneerd raken. Dat is hetgeen dat je wilt bereiken! Toch? Want zeg nou zelf; die moeder van jou verdient toch ook dat kippenvel van geluk? 😍

 

De opbouw van jouw Moederdag gedicht

Wil je jouw moeder echt versteld laten staan van jouw gedicht, is het belangrijk dat je daar een soort persoonlijk verhaal van maakt, al rijmend! 😃 Ik heb, samen met het team van MijnCadeau, eens goed nagedacht over hoe nou het perfecte gedicht voor Moederdag eruit ziet en ga dit geheim met jou delen.

Begin jouw gedicht luchtig met wat algemene karaktereigenschappen van jouw moeder die jij waardeert. Hiermee schep je een goed beeld van hoe jij haar ziet. Vervolgens volgt de kern van jouw gedicht. Zoals het hart de kern is van jouw lichaam en liefde, is dat ook de plek vanuit waar jij jouw moeder toespreekt. Dit is hét moment om haar te raken. Denk aan specifieke situaties in het afgelopen jaar die jij niet zonder jouw moeder hebt kunnen doen. Tot slot eindig je weer met iets lichters en doe dit zo creatief en persoonlijk mogelijk. Denk aan alle dingen waar jouw moeder in uitblinkt en waar jij haar zo ontzettend dankbaar voor bent!

Omdat dit natuurlijk nog wel vrij abstract is gaan wij je in de volgende kopjes even een stap in de goede richting helpen met vragen die jij kan beantwoorden om het perfecte Moederdag gedicht samen te stellen! Ook zal ik stukjes uit de rijm voor mijn moeder verklappen (maar natuurlijk niet alles, het blijft iets persoonlijks 😉).

 

Een goed begin is het halve werk

Oké, dus de inleiding van de ode van jouw moeder moet luchtig en toegankelijk zijn. Het doel? Laat jouw moeder glimlachen door een overschot aan complimentjes! 😃

Denk aan de volgende vragen om jouw moeder duidelijk te maken wat voor topper zij is in jouw ogen:

 1. Wat vind jij de mooiste karaktereigenschappen van jouw moeder?
 2. Hoe zou jij jouw moeder in drie woorden omschrijven (aan anderen)?
 3. Wat is iets grappigs dat jouw mama wel eens gedaan heeft? Of: wat is een onderling grapje dat jullie samen hebben?
 4. Hoe is jouw beeld van jouw moeder door de jaren heen ontwikkeld?

Na een korte opening van mijn gedicht heb ik dit vervolgens aangepakt als te zien in het voorbeeld hieronder:

“Mama, mijn lieve schat,
Ik heb dit jaar écht een goed gedicht – wist je dat? 😊
Want ook al ben ik altijd jouw beste vriend,
Jij hebt dit jaar wel even wat meer verdiend!

Ik hou van mijn mama

Ik heb zitten denken wat ik nou zo mooi vind aan jou,
Want ten slotte ben jij op deze wereld toch wel mijn favoriete vrouw.
Ik word blij van jouw doorzettingsvermogen, energie en aardigheid,
En het vriendelijk op mijn plek zetten wanneer ik wederom al mijn kleren door mijn kamer verspreid…
[…]
Soms doe ik dit ook wel een beetje om jou te testen,
Maar ik vind het veel leuker als wij samen papa weer pesten.
Vanaf een klein jochie heb ik het met jou al 24 jaar naar mijn zin,
En ben je ook nu nog steeds mijn allerbeste vriendin!”

 

Het hart vol liefde

Nu komt een wat lastiger gedeelte, want dit is in veel gevallen ook voor jouzelf een emotioneel beladen punt. Maar in veel gevallen is dit iets prachtigs! Het doel? Emotioneer jouw moeder in positieve zin! ❤️

Met de volgende vragen kan jij een hele specifieke, maar belangrijke situatie met jouw moeder schetsen:

 1. Welke afgelopen situatie(s) kan jij je absoluut niet inbeelden zonder jouw moeder?
 2. En waarom is dat? Leg uit aan jouw mama wat haar in die situatie onmisbaar maakte.
 3. Wat was het gevolg van haar aanwezigheid? Hoeveel heeft het jou, dankzij haar, opgeleverd?
 4. Wat heb jij, dankzij haar, geleerd uit deze ervaring?

In mijn voorbeeld gaat dit over een wat mindere periode uit mijn leven waar mijn moeder een ontzettende steun is geweest, maar dit kan natuurlijk net zo goed een fantastisch moment zijn geweest! Denk bijvoorbeeld aan de het halen van die lastige toets, de geboorte van je eerste kindje of die keer dat ze je naar het station bracht toen het zo hard regende en jij anders te laat zou komen op je afspraak:

“Mama, zoals je weet was het even niet makkelijk voor mij vorig jaar,
Maar gelukkig, zoals eigenlijk altijd, waren wij er voor elkaar.

Aan slecht slapen en verdrietigheid was ik even gebonden,
Maar jij hebt, samen met papa, ook daar weer een oplossing voor gevonden.
Zonder jouw hulp weet ik niet of ik er zo snel bovenop was gekomen
Maar jij leerde mij dat ik vertrouwen moest hebben en moest blijven dromen!
[…]
Door mijn situatie volledig om te bouwen,
Heb jij mij geleerd weer in mijzelf te vertrouwen!
Ik heb mijn studie afgerond en mijn leven weer goed op de rit gekregen,
En ik kan met alle zekerheid zeggen dat dit aan jouw steun heeft gelegen!”

 

Afsluiten met een knaller!

Op dit moment zal jouw moeder ongetwijfeld wel (eventueel van binnen) een traantje moeten wegpinken. Tijd om jouw Moederdag gedicht af te sluiten! Het doel? Verlicht de emotionele lading en zorg dat ze niets anders kan doen dan jou een enorme knuffel geven!

Gebruik de volgende vragen om een goede, luchtige afronding te geven aan jouw gedicht:

 1. Waarom is jouw mama de beste mama ter wereld? Vat dit kort en bondig samen.
 2. Waar ben jij jouw moeder dankbaar voor? Wees persoonlijk en creatief! 😃
 3. Hoeveel hou jij van die topper van een moeder van jou?
 4. Wat wil jij jouw moeder tot slot nog meegeven vanuit jouw hart?

Dit gedeelte zorgde ervoor dat mijn Moederdag gedicht het doel bereikte: Ik kreeg een dikke knuffel, een glimlach van oor tot oor die de hele dag stand hield en een voldaan gevoel voor het uiten van mijn gevoelens:

“Mama, of ik het zelf nou wil inzien of niet,
Jij bent degene die gevraagd of ongevraagd altijd te hulp schiet.
[…]
Bedankt voor geven van warmte, geloof en motivatie,
Dit is enkel en alleen mogelijk door het goede voorbeeld wat ik nu voor mij zie!
Hoeveel ik van jou hou is niet met woorden te omschrijven,
Dus zal ik na dit gedicht nog even voor een hele dikke knuffel blijven.
Ik kan eigenlijk niet wachten op die knuffel dus langer doorgaan heeft geen zin,
Dus open je armen en kom hier, mijn lieve heldin! ❤️

Een foto van mij en mijn moeder

Om je gedicht een beetje aan te kleden

Met woorden kun jij jouw moeder de waardering laten blijken die jij voor haar hebt en haar écht even speciaal laten voelen op Moederdag. Vaak gaat een Moederdag versje gepaard met een cadeautje. Wil je meer tips voor Moederdag, zoals iets leuks om voor Moederdag te knutselen, kijk dan bij onze andere blogs! Check ook even onze Moederdag cadeaus voor iets écht origineels!

Heb jij nog leuke suggesties of tips voor een origineel Moederdag gedicht of ken je wel iemand die wat hulp kan gebruiken bij het schrijven, laat het ons weten of deel dit artikel! ❤️