Door Laura Segers | Update: 20 Maart 2022 | Moederdag | 7 min leestijd

Fijne Moederdag, Bonne Fête des Mères, Happy Mother’s Day, Feliz Día de la Madre! ❤️ Het is alweer bijna zover, op zondag 8 mei vieren we in Nederland en over de hele wereld Moederdag. De dag waarop we alle zorgzame, fanatieke, bezorgde en vooral allerliefste moeders eens verwennen en bedanken voor hun dagelijkse harde werk.

Zelf ben ik intussen al 8 jaar lang mama van een fantastische zoon. Tijdens zijn relatief korte leventje hebben we op verschillende plaatsen gewoond en merkte ik dat men Moederdag niet overal op dezelfde manier viert. Jaarlijks verwent Alexander mij met een prachtig kunstwerkje en een ontbijt op bed, maar ik vroeg me af hoe dat Moederdag eigenlijk is ontstaan en hoe we deze speciale dag in andere delen van de wereld vieren.

Oorsprong

Moeders worden al lang vereerd. In het oude Griekenland vierden de Grieken “Hilaria”; een festival in de lente om Rhea te eren, de Grote Moeder der goden. Moederdag in zijn huidige vorm is echter een vrij jonge traditie. De oorsprong van een dag voor moeders ligt in de Verenigde Staten.

De lerares Anna Jarvis organiseerde na de dood van haar geliefde moeder in 1905 de “General Memorial Day of All Mothers”, een dag waarop ze vrede en moederschap vierden. Moederdag was een manier om wereldwijde eenheid te bevorderen na de kommer en kwel van oorlogen in zowel Amerika als Europa.

Hoe wordt Moederdag tegenwoordig in verschillende landen gevierd?

Ik ben op zoek gegaan naar de meest interessante tradities op Moederdag en heb deze even voor jullie op een rijtje gezet:

Japan
‘Haha no Hi’, de verjaardag van de Empress Koujun valt op de tweede zondag van mei en is de dag waarop moeders overladen worden met cadeautjes. De traditionele Moederdag bloem in Japan is de anjer, het symbool voor moederlijke liefde. Jonge kinderen maken een mooie tekening, de oudere kinderen bereiden een gerecht dat ze van hun moeder hebben geleerd.

Servië
In Servië is Moederdag een onderdeel van groter evenement waarbij ook Vaderdag en Kinderdag worden gevierd. Gedurende drie opeenvolgende zondagen is het feest en er is daarbij veel touw nodig. Op Kinderdag worden alle kinderen vastgebonden en worden zij pas losgemaakt als zij beloven zich te gedragen. De week erna, op Moederdag, binden ze de moeders vast en krijgen zij lekkernijen en kleine cadeautjes van hun kinderen. De vaders zijn als laatste aan de beurt, zij worden vastgebonden en pas losgemaakt als ze hun familie kerstcadeaus hebben gegeven.

Mexico
Dia de las Madres wordt in Mexico op de tweede zondag in mei gevierd, net zoals bij ons. In Mexico nemen ze Moederdag heel serieus. Mexicanen houden van een feestje, en Moederdag is de reden bij uitstek om met de hele familie samen te komen. De straten vullen zich met festiviteiten, muziek en lekker eten.

Ethiopië
Moederdag wordt hier gevierd aan het eind van het regenseizoen en is onderdeel van het traditionele Antrosht festival. Na een lange periode van hevige regen, komt de hele familie samen om een groot feest te vieren en de moeder van het gezin in de bloemetjes te zetten. Dochters brengen groente, boter, kruiden en kaas mee, terwijl de zonen zorgen voor het vlees. Al deze ingrediënten worden samen een gevoegd tot een traditioneel hachee recept om samen van te genieten.

 

Heb jij al een leuk en origineel cadeau voor je moeder?

Een Moederdagcadeau hoeft helemaal niet duur te zijn, het is het gebaar dat telt. Bekijk hier onze meest populaire Moederdag cadeaus  voor een uitgebreide selectie aan verrassingen voor jouw lieve moeder. 

De absolute topper dit jaar is de Moederdag Sokken Cadeauset. Deze kleurrijke geschenkset bestaat uit drie paar sokken, een Super Mama ansichtkaart en dit allemaal fantastisch mooi ingepakt in een luxedoos in dezelfde stijl als de sokken! Voor slechts €19.95 tover jij een brede glimlach op mama’s gezicht en heeft zij een cadeautje waarmee ze dag na dag aan haar fantastische kind(eren) denkt. 🥰

Kun je niet bij je moeder zijn op Moederdag omwille van de coronaregels? Of woont ze misschien heel ver weg? Dan kun je haar natuurlijk altijd een leuk kaartje of een persoonlijke videoboodschap sturen, of we kunnen je zorgvuldig uitgekozen cadeautjes bij haar afleveren. Geef dan tijdens het bestellen haar adresgegevens op en wij doen de rest!

Hoe ga jij je moeder verrassen op 9 mei? Laat het ons weten of deel dit artikel! ❤️

Vergeet zeker niet dat het op 20 juni ook Vaderdag is! Bekijk hier onze leukste Vaderdag cadeaus!